DE VERBINDING ORGANISEREN
Om de verbinding tot stand te brengen of draagvlak te creëren moet je eerst elkaar leren kennen. Dat is makkelijker dan je denkt. Bijvoorbeeld door verhalen te vertellen.
Verhalen zijn het smeermiddel van een samenleving en/of cultuur. Maar het grote gemeenschappelijke verhaal wordt gevormd door al die verhalen van de afzonderlijke leden, de mensen. Dit geld voor landen en beschavingen, maar ook voor een stad, een wijk, een straat. Verhalen brengen de wereld om je heen (en zoals jij of een ander die beleeft) tot leven.
Daarom zijn verhalen vertellen, verzamelen en vormgeven een goed hulpmiddel om sociale cohesie te bevorderen, inzichtelijk te maken wat er leeft in een wijk, een buurt of met betrekking tot een bepaald thema.
Door middel van mensen uitnodigen hun verhaal te vertellen, te delen en vorm te geven kun je de aanwezige diepere thema’s inzichtelijk maken. Op buurtniveau maakt dat ook het DNA van een buurt zichtbaar.
Door eerst een verhalenverteller het goede voorbeeld te laten geven kun je mensen uitnodigen ook hun verhaal te vertellen. Niet iedereen is een geboren verteller, daarom is het belangrijk om mensen op een speelse manier uit de tent te lokken en hen simpele technieken aan te reiken om een verhaal te vertellen.
Deze verhalen vervolgens vorm te geven, te bundelen en beschikbaar te maken voor anderen heeft vele voordelen:
– Het bevordert de onderlinge samenhang
– Het geeft mensen inzicht in hun eigen verlangens en vermogens
– Het leidt tot meer inzicht in het grote, gemeenschappelijke verhaal
– Het kan inzichtelijk maken waar een bepaald traject strandt en hoe dat verholpen kan worden.
Naast elkaar verhalen vertellen zijn er natuurlijk nog meer andere manieren. Laat mensen samen eten, laat ze een feelgoodmovie kijken die aansluit bij een bepaald serieus thema. Kijk welke gesprekken ze daarna hebben.
Maak samen kunst, vrolijk vergeten hoekjes in een wijk op met guerilla-acties zoals zaadbommetjes, wildhaken of tijdelijke kunstwerkjes.
Verzin samen een symbool voor een buurt of project en ga dat samen door middel van mallen op T-shirts drukken. De mogelijkheden zijn leuk en legio.
Jacob Spaander is een geboren verteller en werkt dan ook als verhalenverteller.
Maar hij weet ook mensen te prikkelen zelf hun verhaal te vertellen of kan hen daarbij behulpzaam zijn. Ook heeft hij diverse manieren om deze verhalen te bundelen, vorm te geven of tot één geheel te smeden. Door zijn betrokkenheid bij een diversiteit aan maatschappelijke thema’s en transities weet hij goed hoe hij het één en het ander kan combineren. Door prikkelende vragen en/of een ludieke benadering worden de mensen nog meer worden uitgenodigd om op een andere manier na te denken over een bepaalde thematiek
Afz. Jacob Spaander